Yoga hakkında derlemeler ve deneyimsel rehber niteliği taşıyan yazılar

6 Mart 2009 Cuma

Fuat Onan'ın An'dA YogA'sı

Haber

İnsan bedenini ruhun tapınağı olarak gören Yoga, Sanskritçe, “yuj” sözcüğünden türemiştir.Birlikte olmak, bir bütün olmak, birleştirmek, bütünleşmek, bağlamak, anlamlarında kullanılır.Bu birleşme nasıl olur? Karşıt şeylerin birliği, doğada özgürce bir arada bulunur. Hayatın doğasındaki bu 'Yin-Yang' ilişkisi, insan doğasında da bulunmaktadır.

İşte yoga, insandaki bu karşıtlıkların, birbiri üzerinde baskı kurmadan birlikte yaşamalarının yolunu açar.

Zihin-Beden...Dağılma-Toplanma... Gevşeme-Gerilim …Kapanma-Açılma…Dolma- Boşalma... Dişil-Eril…Negatif-Pozitif…Karanlık-Aydınlık...Yersel-Göksel...Aktif-Pasif... Bütün bu karşıtlıklar asana denilen iç ve dış bedene yönelik hareketler; pranayama denilen nefes çalışmaları ve meditasyon uygulamalarıyla ; dönüştüren zıtlıklar haline gelir.. Böylece zihin ve bedendeki enerji akışının önündeki engeller temizlenir.

Karşıtlıkların bu gönüllü birliği de insanın özgür doğasının yolunu açar.Yoga; zihni, mekanik ve kalıplaşmış dogmalarla dolu düşünme biçimlerinden kurtararak, insanın özgürleşmesi için çalışır. Böylece zihin ve beden arasına sıkışıp kalmış olan enerjinin yolu açılır. Hayat enerjisi (prana/chi), enerji merkezleri (çakralar) ve enerji kanalları (nadiler) yoluyla beden içinde bütün yönlere doğru akmaya başlar. Sağlıklı bir zihin-beden ve ruha sahip olan insan, bütün bir insanlığın ve bütün bir canlılığın duygusunu içinde hisseder O anda bedenimizi büyük bir yaşama sevinci kaplar.

Nedenini tam olarak bilemediğimiz bir esriklik yaşarız.

A.FUAT ONANsinehayat@gmail.comwww.andayoga.blogspot.com/ www.fuatonan.blogspot.comgsm. 0544 425 69 03Doğum Yeri : Ankaraİş deneyimi : Yoga öğretmeni Sinema- tiyatro oyuncusu-Senarist

http://www.facebook.com/group.php?gid=68195711971

Hiç yorum yok: